D&O-страхування

Не завжди рішення керівника задовольняє вимогам та очікуванням власника бізнесу.

Крім того, деякі дії посадових осіб можуть призвести і до фінансових збитків його компанії. Також від управлінських помилок топ-менеджерів не захищені інтереси третіх осіб. В результаті постраждала сторона звертається до суду, а компанії доводиться шукати додаткові фінансові ресурси на юридичні послуги. Убезпечити від такого результату свій бізнес дозволить придбання D&O-поліса.

D&O-страхування (Directors and Officers Liability) — це страхування відповідальності керівників компанії на випадок можливої помилки в прийнятті рішень по організації і веденню бізнесу.

Страхові компанії все частіше пропонують придбати D&O-поліс компаніям і підприємствам, щоб убезпечити відповідальність директорів і топ-менеджерів перед третіми особами, які можуть постраждати і зазнати збитків в результаті прийняття цих самих помилкових рішень. Тоді страхова компанія бере на себе відповідальність і покриває всі можливі витрати підприємства, організації. Тому поліс D&O є дуже комфортним страхуванням в бізнесі.

Навіщо компанії D&O-страхування?

D&O-страхування з'явилося в Україні не так давно, тому досі викликає чимало запитань. До того ж багато компаній сьогодні продовжують самостійно вирішувати проблеми, що виникли через помилкове управлінське рішення. Адже їх керівництво вважає, що вирішити проблему «полюбовно», не розголошувати інформацію про випадок, щоб не зіпсувати собі репутацію, набагато простіше. Але, насправді такий підхід говорить про низький рівень страхової культури.

Цей вид страхування прийшов до нас з першим виходом вітчизняних компаній на західний ринок, де практика страхування відповідальності керівників давно вважається must have. Фактично на розслідування суперечок і судових справ завжди йде багато часу і грошей, а D&O-поліс дозволяє страхувальнику передати вирішення цих проблем страховій компанії. Ваш бізнес отримує першокласну юридичну допомогу вже відразу, як тільки ініціюється розгляд.

Тим більше, що українське законодавство активно прогресує в цьому напрямку і вже передбачає покладання відповідальності на керівників за прийняті ними рішення.

Кому підходить D&O-страхування?

Перш за все, страховий поліс D&O рекомендується придбати всім компаніям, які планують виходити на західний ринок. У багатьох країнах Європи, а також США при відсутності D&O-страховки з вами просто не матимуть справи серйозні контрагенти. А у Франції, наприклад, покупці будь-якої франшизи на використання брендового імені, передує придбання такого поліса.

Під D&O-страхування підпадають:

  • власник компанії, якщо він особисто керує бізнесом;
  • директор, група топ-менеджерів;
  • члени наглядової ради;
  • інші особи, що приймають відповідальні рішення.

Страхування відповідальності директорів може бути індивідуальним і колективним. При цьому варто відзначити, що страхується абсолютно вся діяльність компанії в цілому, а не окремий контракт або окрема послуга.

Які випадки покриваються D&O-страхуванням?

До помилкових професійних діянь керівника або топ-менеджерів, відносяться:

  • невірне подання інформації або її викривлення;
  • введення в оману;
  • зловживання довірою;
  • перевищення повноважень;
  • порушення законодавства про працю.

Як показує практика, страховий випадок відповідальності керівників може статися як з IT-, медіа- та клінінговими компаніями, фінансовими і юридичними організаціями, так і в ресторанному бізнесі і fashion-індустрії.

Стандартний D&O-поліс, як правило, покриває відповідальність вищих посадових осіб, а також витрати на захист і з'ясування обставин. Поліс повністю покриває врегулювання судових витрат фірми, підприємства. Страхова компанія бере на себе фінансові витрати з юридичних послуг, до яких звертається бізнес в результаті судового процесу. Тому фінансові витрати на послуги адвокатів значно скорочуються.

Умовами договору можуть покриватися позови від державних органів, клієнтів, постачальників, кредиторів. Крім цього, поліс покриває позови з цінних паперів компаній. Наприклад, ви вказали невірну інформацію про зростання вартості акцій вашої компанії, дали неточні дані. Люди вам повірили, придбали цінні папери, а вартість їх не виросла до заявлених показників за певний період, і таким чином ваші клієнти зазнали збитків.

Обов'язковою умовою оцінки ризику є ненавмисна помилка директора в результаті виконання обов'язків. Інакше страхова компанія може класифікувати невірну професійну дію як шахрайство або особисту вигоду. Для таких випадків страхування не працює. Крім цього, страхування не покриває випадки порушення законодавства, які призвели до відкриття кримінальної справи. Перш ніж зробити виплати, страхова компанія повинна переконатися в тому, що застрахований не порушив закон.

Що потрібно зробити компанії, щоб придбати D&O-поліс?

В D&O-страхуванні найбільше зацікавлені саме ті особи, які безпосередньо приймають рішення з управління компанією. Але страхувальником найчастіше виступає юридична особа - компанія.

Для придбання поліса D&O власнику компанії або її керівництву слід надати страховику повну звітність про фінансову діяльність. При цьому, звітність повинна бути максимально прозорою, інакше неможливо буде прорахувати всі страхові ризики, і страхова компанія не укладе з вами договір.

Якщо ви тільки починаєте свою бізнес-діяльність, то страховик може вимагати бізнес-план, щоб зрозуміти можливі шляхи розвитку новоствореної компанії. Вся надана документація ретельно аналізується і проводиться експертиза.

Переваги страхування відповідальності керівників страховою компанією «Колоннейд Україна»

Страхова компанія «Колоннейд Україна», крім стандартного пакету послуг D&O-страхування, пропонує своїм клієнтам більш широке покриття можливих витрат, до яких відносяться:

  • заставні витрати;
  • витрати на відновлення репутації;
  • штрафи і пені;
  • вартість заміни автомобіля;
  • витрати на необхідну психологічну допомогу та ін.

Крім цього, разом з розширеним покриттям ви отримуєте ще кілька додаткових вигод:

  • ретроактивну дату, яка дозволяє фіксувати первісну дату укладення договору в кожному наступному, що гарантує безперервне страхове покриття;
  • розширений період для повідомлення про страховий випадок;
  • територія покриття охоплює не тільки Україну, але і весь світ.

Якщо ви зацікавлені в даному виді страхування, ми із задоволенням зустрінемося з вами і дамо більш розгорнуті відповіді на наявні питання. Зв'язатися з нами можна по електронній пошті: casualty@colonnade.com.ua.